Johan Luijendijk

Betrokken Bedrijfseconoom

Al meer dan 10 jaar ben ik ervan overtuigd dat het basisinkomen het nieuwe ontwerp vormt van onze samenleving, economie en sociale zekerheid. De ideale combinatie van zekerheid en vrijheid voor iedereen. Veel meer mensen die kunnen meedoen en het leven naar eigen inzicht inrichten in wisselende combinaties van loondienst, ondernemerschap, (mantel)zorg, vrijwilligerswerk en/of opleiding. Dat zal zowel welzijn als welvaart ten goede komen.

Met het burgerinitiatief Basisinkomen 2018 hebben we al 75.000 handtekeningen verzameld, een veelvoud aan bezoekers op de site. De Tweede Kamer was helaas nog niet zo ver om over het basisinkomen te spreken. Dat komt wel, want we gaan door met aandacht vragen voor het basisinkomen. Tijdens interactieve lezingen die ik regelmatig geef, merk ik dat het gesprek zorgt voor meer enthousiasme voor het basisinkomen.

Daar wil ik graag mee door gaan. Nu met deze prijsvraag, the BIGBIC, bedoeld om jongeren uit te dagen de samenleving van morgen zelf vorm te geven. Ik verwacht daar veel van. Het gesprek over het basisinkomen krijgt een nieuwe impuls.

Met mijn bedrijf “Betrokken Bedrijfseconoom” ondersteun ik de kleine ondernemer bij starten, boekhouding en belastingen. In de praktijk zie ik hoe ons uitkeringssysteem, de belastingen en de toeslagen ervoor zorgen dat mensen klem komen te zitten en hun eigen kracht en initiatief wordt afgeremd. Dat kan veel beter met een basisinkomen en een vlaktaks.